Collective Housing in Lordelo do Ouro

Porto, 2021

Architects

João Branco + Paula del Río

Paulo Providência

Collaborators

Marco Silva

Diogo Rodrigues

Diana Altino

Engineering

Sopsec

Photography

© João R. Vicente

3d

Unboxed Visuals

Competition

Respecting the implantation and volumetry proposed in the competition program, the buildings are organized in search for a balance between the activation of urban space and the insertion of quality housing typologies, well oriented and with generous spaces.

The urban proposal develops around a new public space, centrally located next to the tower. This way, the iconic building, set up to give an end to Campo Alegre street with recognisable, slim proportions, also gives shape to the public space where pedestrian movements cross and connect with nearby areas. At street level, public space is characterized by continuity and connection, also through the transparency of the ground floors, in a dynamic between the fluidity of pedestrian crossings and rest zones.

The housing typologies are organized from the best solar orientation: 190 apartments, all with balconies turner to the sun. The balconies are spaces to be lived, “outdoor living rooms” that seek for comfort and allow the expansion of the indoor, always protected from the wind.